"És el temps que has passat amb la rosa, el que la fa tan important..." El Petit Príncep

dimarts, 6 de febrer del 2024

Testimonis de pau

Nicholas Winton, mort a l’edat de 106 anys, era un banquer anglès de profundes conviccions humanitàries. Quan tenia 29 anys, i a prop d’esclatar la segona Guerra Mundial, dissenyà una estratègia per salvar d’una mort segura prop de 700 infants txecoslovacs, la majoria jueus. Contractava trens que traslladaven els nens i nenes cap a Anglaterra tot creuant Alemanya, entregats pels seus pares per tal de deixar-los sans i estalvis.

Acumulà fins a 669 nens salvats, però ell mai va voler fer referència a aquella història d’autèntica heroïcitat. Fins i tot conservà en secret aquella tasca humanitària durant bona part de la seva vida, i amagà inclús a la seva dona els detalls d’aquella història.

Quan ja era ancià, la BBC va descobrir la seva contribució a la salvació dels jueus d’Europa, i va organitzar una trobada. Sense ell saber-ho, allò era un homenatge de tots aquells infants ja adults a Nicholas Winton, el qual quedà fortament impressionat i emocionat. 

Després de morir, la seva dona Greta va trobar, l’any 1998, un diari detallat del rescat de tots aquells infants, i va fer-ho públic. Entre els seus escrits hi havia un text tan curt com savi: “Hi ha una diferència entre la bondat passiva i la bondat activa, que és en la meva opinió l’entrega del temps i energia d’un mateix per alleugerir el patiment i el dolor. Suposa sortir, buscar i ajudar aquells que pateixen i estan en perill, i no simplement seguir una vida exemplar, de forma purament passiva, sense fer el mal”.

Nicholas Winton és conegut com l’Schindler anglès, i passà a engruixir fa temps la llista dels lluitadors per la humanitat i per la concòrdia enmig de la violència i la confrontació en el nostre món.