"És el temps que has passat amb la rosa, el que la fa tan important..." El Petit Príncep

divendres, 13 de desembre del 2019

Santa Llúcia

Llúcia de Siracusa, coneguda com a Santa Llúcia, va ser una jove màrtir cristiana que és venerada com a santa. 
La seva festivitat se celebra el 13 de desembre, la nit més llarga de l'any segons el primer calendari julià, el solstici d'hivern.
Llúcia és un nom d'origen llatí que significa "llum" o "la que neix amb la primera llum del dia".
No es coneixen moltes coses de la seva biografia, l'únic que se'n sap amb certesa és que va ser una màrtir de Siracusa durant les persecucions de l'emperador Dioclecià el 304 dC. La seva veneració es va escampar fins a Roma, i al segle VI l'Església la va canonitzar.

Santa Llúcia és coneguda de forma destacada per ser patrona de la vista, originant expressions populars com "Que Santa Llúcia et conservi la vista". També és santa patrona dels pobres, dels cecs, dels nens malalts, dels camperols, i de molts oficis en els que la vista és un requeriment important com els electricistes, els xòfers, els afiladors, els modistes, els dissenyadors gràfics o els escriptors.

El dia de Santa Llúcia és considerat tradicionalment la data d'inici de les festes nadalenques. A la nit de Santa Llúcia solia començar a Barcelona la Fira de Santa Llúcia, per a vendre figures de pessebre, avets o d'altra ornamentació nadalenca.
La Nit de Santa Llúcia també és el nom amb què es coneix la "Festa de les lletres catalanes" que des del 1951 se celebra aquesta nit.