"És el temps que has passat amb la rosa, el que la fa tan important..." El Petit Príncep

dimarts, 21 de maig del 2024

EL CAMÍ DE SANT DOMÈNEC...

PRULLA (FRANÇA)

Sant Domènec es va trobar aquí una situació realment complicada. 

Va saber que moltes famílies del sud de França, pobres i sense recursos, tot i ser catòliques, demanaven als càtars que acollissin els seus fills i filles petites en una mena d'albergs on els mantenien i educaven en les seves idees. Ells no els podien mantenir.

En un dels seus viatges, Sant Domènec va trobar un terreny en venda prop del poble de Fanjeaux i una petita ermita en ruïnes anomenada santa Maria de Prulla. De seguida va pensar en aquelles famílies que es veien obligades per la seva pobresa a deixar els fills amb els càtars.

Per això va plantejar aquesta situació al seu amic Diego d'Osma (Diego de Aceves) i junts van decidir fer alguna cosa... Van proposar a aquestes famílies de fer-se càrrec de cuidar les seves filles sense necessitat que les confiessin als càtars. Comprarien els terrenys de la vella ermita abandonada, la reconstruirien i en farien un allotjament. Diego va encarregar a Sant Domènec que cuidés aquelles noies perquè no els faltés res material però també que els fes classes, les instruís i les acompanyés espiritualment.

Era el mes de desembre de 1206 quan, amb totes les obres acabades, s'hi van traslladar les dones que, encoratjades amb l'ensenyament de Sant Domènec, serien les primeres monges dominiques de la història, i aquella casa, es convertiria en el Convent de Santa Maria de Prulla.