"És el temps que has passat amb la rosa, el que la fa tan important..." El Petit Príncep

dijous, 23 de maig del 2024

EL CAMÍ DE SANT DOMÈNEC...

ROMA (Itàlia)

Sant Domènec va viatjar a aquesta ciutat nombroses vegades.  

El 1205 sant Domènec va anar per primera vegada a Roma, i llavors junt amb el seu amic i bisbe Diego d’Aceves va rebre l’encàrrec del papa d’anar a predicar al Llenguadoc (al sud de França). “Hi ha molts llocs que necessiten que Déu arribi, que se li presenti d'una manera adequada, sense deformar-ne el missatge. Vosaltres us presenteu aquí perquè sentiu que Déu us demana de portar el seu missatge a qui no el coneix. Doncs, potser el vostre lloc és al sud de França”.

Deu anys després Sant Domènec tornava a encaminar-se a Roma. Era l’octubre de 1215. Feia deu anys que havien anat amb una intuïció, la necessitat d'anar a predicar els qui no coneixien Crist, ara anava, junt amb el seu amic i bisbe Fulco, a fer un pas més. Després de l'experiència d'aquests deu anys, anaven amb un projecte que organitzés bé la predicació, i per a tota l'Església, no només per a una regió determinada.

Cada cop tenia més clar que Déu li marcava el camí per al projecte d'una Orde de Predicadors, però sorgien dubtes... Havia sentit que una de les decisions del Concili era que no es creessin noves ordres religioses perquè els bisbes pensaven que ja n'hi havia moltes.

Amb aquests pensaments en ment, Sant Domènec va entrar en una església a pregar una estona. Va seure en un racó tranquil i allà va tenir un somni. Davant seu, van aparèixer sant Pere i sant Pau. Els va reconèixer a la primera. El miraven somrient. Sant Pere li donava un llibre, el dels Evangelis, i sant Pau li donava un bastó, i junts li deien: ves i predica. Va saber què li volien dir. L'evangeli era allò que havia de predicar. I que havia d'estar en moviment. Va sentir que era com una confirmació del projecte que presentaria al Papa. Sabia que era allò que Déu volia, allò que necessitava l'Església, i que tiraria endavant el seu projecte.

I així va ser. El papa va aprovar la creació de l’Orde dels Predicadors.