"És el temps que has passat amb la rosa, el que la fa tan important..." El Petit Príncep

dilluns, 20 de maig del 2024

EL CAMÍ DE SANT DOMÈNEC...

 BURGO DE OSMA

Cap a l'any 1195, el jove Domènec, acabats els estudis de teologia, es quedà de professor a la càtedra de Sagrada Escriptura de l'Estudi General de Palència. Allí gaudia de gran fama per la seva cultura i santedat de vida.

Però la seva vida estava a punt de canviar...

Osma era una ciutat important llavors a Castella, i el bisbe d'aquesta ciutat, Martin, tenia molt bona relació amb el rei Alfons VIII i el mateix papa de Roma, que va fer-li un encàrrec. Li havia demanat que des d'aquella diòcesi d'Osma pogués ajudar totes les altres diòcesis de Castella a canviar i dedicar-se més al veritable encàrrec de l'evangeli de cuidar els pobres i que tothom pogués conèixer millor a Déu. I el Martin tenia al cap una idea per complir aquest encàrrec... Se li havia acudit “fitxar” diferents persones que el poguessin ajudar. Així va convèncer Diego de Aceves -un dels professors de Palència-, perquè fos la seva mà dreta, i Diego li va parlar de Domènec, així que també Sant Domènec es convertí en col·laborador del bisbe Martin de Bazán a Osma.

En la nova vida, el que més ocupava a Sant Domènec era el silenci i la pregària. Martín de Bazán deia sempre que per poder ser un bon servidor de Déu i de l'Església, el més important era tenir experiència de Déu, i això s'aconseguia amb el silenci i la pregària.

Especialment li agradava resar davant d'una imatge d'un crucificat que anomenaven el Crist dels Miracles. Allí, durant llargues hores, tranquil i en silenci, anava parlant amb Déu i s'anava submergint en les profunditats d'anar-lo coneixent més, d'anar-lo escoltant, d'anar gaudint de fer-se cada dia més amic de Jesús.

L’any 1199, el bisbe Martín va ordenar sacerdot a Domènec.

D’aquells anys a Burgo de Osma també va nèixer la gran amistat amb Diego de Aceves, que havia estat professor seu a Palència. Tant és així que quan el bisbe Martín va morir i van nomenar Diego de Aceves per a substituir-lo, aquest va demanar a Sant Domènec que fos la seva mà dreta, el seu estret col·laborador.