"És el temps que has passat amb la rosa, el que la fa tan important..." El Petit Príncep

divendres, 17 de maig del 2024

EL CAMÍ DE SANT DOMÈNEC...

PALÈNCIA

Palència, situada a 118 km de Caleruega, és una gran ciutat castellana.

Després de la seva estada a Gumiel de Izán, l’itinerari ens porta a la ciutat de Palència, on hi havia un Estudi General. Allí, Sant Domènec, va cursar els estudis d'Arts i va continuar amb estudis superiors de Teologia.

Acudia puntual cada dia a les classes i els estudis, i també a les hores de pregària, vestit amb la roba d'estudiant i carregat amb els seus llibres –objectes realment valuosos en aquella època en què cada llibre estava escrit a mà sobre pell de vedells molt fines i polides.  Era bon estudiant, apreciat pels professors i estimat pels seus companys.

Va ser mentre estudiava a Palència, sobre l’any 1191, que una gran fam va assolar Castella. Els més pobres de la ciutat passaven molta fam, ningú els ajudava i a Sant Domènec se li encongia el cor de veure tan sofriment. Pensava que podia fer ell per ajudar i, de sobte ho va tenir clar... va vendre els seus llibres de pergamí i amb els diners obtinguts va tirar endavant el projecte de la “Casa dels Pobres” per socórrer els pobres de la ciutat. 

“No puc estudiar en pells mortes, quan els meus germans s'estan morint de gana ”.